En introduktion til smerteplastre, for dig der kæmper med smerter i hverdagen

Et stort antal danskere kæmper dagligt med smerter forskellige steder i kroppen. Det kan være enormt invaliderende og et stort indgreb i hverdagen. Hos mange er det en usynlig lidelse, som omverdenen ikke bemærker ved første øjekast, men det kan også være så smertefuldt, at det bliver fuldt ud synlig. For nogle er det en forbigående smerte, som man skal overkomme i en periode, mens man gennemgår en behandling.

For andre er det en kronisk lidelse, hvor man skal lære at have en hverdag, hvor man lever med smerten. I mange tilfælde er smerteplastre et godt hjælpemiddel, da det kan hjælpe med at give en lettere hverdag. Hvis du bruger et smerteplaster, kan din hverdag lettes betydeligt, eftersom effekten af smerterne og dens påvirkning på dagligdagens gøremål, bliver mindre.

Brug dit smerteplaster rigtigt

Det er vigtigt altid at følge brugsanvisningen ved brug af smerteplaster. Det skal først fjernes fra underlaget, og dernæst sættes på det berørte område. Man lader dernæst typisk plastret blive på i flere dage, indtil symptomerne afhjælpes. Dernæst er det vigtigt at fortsætte behandlingen, indtil symptomerne forbedres. Husk altid at påføre plastret på en rengjort og tør overflade, for ellers er der risiko for at det ikke vil sidde solidt nok på, og kan falde af.

Med en aktiv krop i bevægelse, kan et løstsiddende plaster hurtigt blive en gene. Når et smerteplaster fungerer bedst, er det når man ikke længere bemærker det. Her bliver plastret en usynlig hjælper, der stille og roligt afhjælper hverdagen, og ikke noget som også gør opmærksom på sig selv.

Det er vigtigt, at smerteplastrene ikke påsættes over åbne sår, da dette kan forårsage infektion. Her skal du bruge andre typer af enten bandager eller plastre. Smerteplastre er mere til de smerter, som ligger under overfladen på kroppen, og er dermed lindrende snarere end helende. Det handler om at gøre hverdagen lettere og at kunne leve i symbiose med sine smerter.

For at afhjælpe selve årsagen til smerterne, skal der typisk andre behandlinger til. Hermed kan man se smerteplastre som et supplement til eksisterende behandling og ikke nødvendigvis noget som kan stå alene. Dette gør dog ikke værdien af et smerteplaster mindre. Dens funktion er at afhjælpe smerten for at skabe en lettere hverdag, kan være af stor værdi for den berørte.

Hvis smerteplastret på nogen måde medfører rødlighed eller kløe, er det vigtigt at tage plastret af med det samme. Vask området, hvor plastret har været påsat, og giv det en lille pause. Huden kan opleve irritation på mange måder, og det er meget vigtigt at holde øje med hudens signaler.

Efter noget tid kan du forsøge at påføre plastret igen på området. Det giver sig selv, at det er vigtigt at holde god hygiejne omkring plastret. Så selvom plastret skal være den usynlige hjælper, er det vigtigt at holde øje med det med jævne mellemrum, så det ikke udvikler irritation eller rødme. Hvis det sker, kan det oftest afhjælpes med en lille pause og en vask.

Hverdagen bliver lettere at overkomme med smerteplaster

Hvis smerten er kronisk og hvis den samtidig træder tydeligt frem i hverdagens oplevelse, så kan det være et stort indgreb i dagligdagen. Det kan medføre, at man mister sin koncentration omkring jobbet eller hobbyen, hvilket kan føles som at leve livet mens man har sine snørebånd bundet sammen. Det kan også medføre, at man kan have mindre lyst til sociale sammenhænge med venner eller familie.

Det kan være svært at finde overskud til at være vært eller til at fortælle spændende historier om sit liv, så længe smerten tager al den indre opmærksomhed. Dette kan betyde, at man mister kontakten og lysten til de ting i hverdagen, som almindeligvis giver værdi og glæde. Dette bliver en ond spiral hvor den fysiske smerte også kan medføre en psykisk nedtrykt tilstand.

Det er almindeligt kendt, at folk med store smerter har en tendens til at trække sig ind i sig selv og være mindre udadvendte. Det er et helt naturligt reaktionsmønster, som man også kan se eksempler på i dyreriget, men det er ikke noget som afhjælper situationen. Selvfølgelig skal man helst lægge sig ned og hvile sig, hvis man har store smerter, i stedet for at tage til fest.

Hvis der dog eksempelvis kommer en stor og vigtig mærkedag, såsom et bryllup, kan det være virkelig trist at gå glip af denne store dag. Dette gælder især for folk med kroniske smerter, da disse personer potentielt vil gå glip af mange vigtige dage. Her ser vi igen den onde spiral, hvor smerten kan blive en stor forhindring for, at man kan leve et normalt liv.

Smerteplaster kan være et vigtigt supplement

Hvis behovet er der, så kan et smerteplaster være af stor værdi. Der findes også smertelindrende hjælpemidler i form af eksempelvis piller, men dette er smertelindrende i hele kroppen som helhed. Det smarte ved smerteplastre er, at de lindrer smerten lokalt. Dermed slipper man for at skulle tage for mange piller, som kan være hårdt for maven at håndtere. For mange er smerten placeret på et afgrænset sted i kroppen, og er dermed ikke noget, som man nødvendigvis behøver piller for.

Det smarte ved smerteplastre er her, at det kun afhjælper der, hvor det er nødvendigt. Hvis man har ondt i knæet, er der ingen grund til at smertelindre resten af kroppen, såfremt den fungerer upåklageligt. Dertil skal det også medregnes, at mere universelle smertelindrende produkter kan gøre sindet mere sløvt eller kan skabe en generel træthed i kroppen. Derfor er det godt at afmåle den lindring der skal til for på den måde at holde det til et minimum.

Menu
Top